,,De beurzen lijken een pas op de plaats te maken na de afkeuring van het reddingsplan voor Cyprus. Op Wall Street werd dinsdagavond redelijk tam gereageerd op de afwijzing. Voorlopig is er echter geen nieuw plan en dreigt Cyprus failliet te gaan. De banken op het eiland blijven voorlopig nog dicht. Naast de ontwikkelingen rond Cyprus is de blik gericht op de VS, waar de Fed vanavond met een rentebesluit komt“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.
Het parlement in Cyprus heeft de financiële reddingsplannen van de regering en internationale geldschieters afgewezen. Het voorstel om alle spaarrekeninghouders mee te laten betalen aan de redding met een heffing, is voor het parlement onverteerbaar. De heffing op spaargelden was een voorwaarde voor de 10 miljard euro aan Europese steun die Cyprus zou krijgen. De hoop van de Cyprioten richt zich nu op Rusland. In 2011 schoot Rusland het kleine Cyprus al eens te hulp met een lening.
SBM Offshore
Aan het bedrijvenfront bevestigde SBM Offshore dat met het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras wordt onderhandeld over een contract voor de levering van twee drijvende productie- en opslagschepen (fpso’s). Vorige week werd door gespecialiseerde media al melding gemaakt van de onderhandelingen tussen Petrobras en SBM.
De beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag een gemengd beeld zien. De Australische beurs verloor 0,4 procent, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 1 procent wist te winnen dankzij forse koerswinsten onder de Chinese projectontwikkelaars. De Nikkei in Tokio was gesloten vanwege een nationale feestdag.
Wall Street
De aandelenbeurzen op Wall Street wisten dinsdag de verliezen aan het einde van de handel beperkt te houden. Beleggers grepen de onzekerheid rond Cyprus aan om wat winst te nemen na de recente sterke opmars.
De Dow-Jonesindex sloot vlak op 14.455,82 punten. De brede S&P 500 verloor 0,2 procent en eindigde op 1548,34 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 3229,10 punten.
Cyprus
De bezorgdheid over de ontwikkelingen rond het reddingsplan voor Cyprus drukten dinsdag ook de koersen op de Europese beurzen. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 352,05 punten. De MidKapdaalde 1,3 procent tot 528,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,3 en 1,3 procent in. De graadmeters in Milaan en Madrid verloren respectievelijk 1,5 en 2 procent.
De euro was woensdag voor opening van de aandelenmarkten 1,2898 dollar waard, tegen 1,2855 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 92,50 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder, op 108,11 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl